ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΚΥΛΩΝ ΑΡΧΑΡΩΝ

A Proactive Approach – Whole Dog Journal

Γραμμένο από admin

Υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ των επαγγελματιών εκπαιδευτών σκύλων και πολλών ιδιοκτητών σκύλων: Οι ιδιοκτήτες τείνουν να αντιδρούν σε πράγματα που έχει κάνει ο σκύλος που δεν τους αρέσουν. στο μυαλό τους, αυτή η αντίδραση είναι αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί «εκπαίδευση». Αντίθετα, οι εκπαιδευτές ρυθμίζουν καταστάσεις έτσι ώστε οι μαθητές σκύλων τους να μην έχουν ευκαιρίες να ασκήσουν ανεπιθύμητες συμπεριφορές και διδάσκουν ενεργά στους σκύλους πόσο ανταποδοτικό είναι να εκτελούν επιθυμητές εναλλακτικές συμπεριφορές.

Τα καλά νέα: Δεν χρειάζεται να είσαι επαγγελματίας προπονητής για να αποκομίσεις τα πλεονεκτήματα των αποτελεσματικών τακτικών των εκπαιδευτών!

Μερικοί παράγοντες είναι καθοριστικοί για την επιτυχία αυτής της προσέγγισης. Το πρώτο είναι να αναγνωρίσουμε ότι δεν υπάρχουν «καλές» ή «κακές» συμπεριφορές. Η συμπεριφορά είναι απλώς ενημέρωση και επικοινωνία. Μόλις κατανοήσετε αυτό το βασικό στοιχείο, μπορείτε να μετατοπίσετε τους στόχους σας από το να σταματήσετε την «κακή» συμπεριφορά στην αναζήτηση τρόπων για να ενθαρρύνετε τη συμπεριφορά που θέλετε να δείτε ξανά και ξανά.

καλά εκπαιδευμένο σκυλί

Δεύτερον: Αναγνωρίστε ότι όταν ο σκύλος σας κάνει κάτι που δεν σας αρέσει μπορεί συχνά να μην σας δυσκολεύει, αλλά αντίθετα μπορεί να δυσκολεύεται. Εάν υποστηρίζετε και καθοδηγείτε τον σκύλο σας στην εκμάθηση των συμπεριφορών που θα οδηγήσουν σε ενισχύσεις, δεν θα χρειαστεί να αφιερώσετε τόσο πολύ χρόνο στο να σκεφτείτε σενάρια τιμωρίας.

Τα σκυλιά που εμφανίζουν ήδη ανεπιθύμητες συμπεριφορές (όπως να πηδούν επάνω, να γαβγίζουν όταν πλησιάζουν άνθρωποι, να τραβούν το λουρί κ.λπ.) μπορεί να σας κάνουν να δοκιμάσετε τρόπους να σταματήσετε ή να μειώσετε τη συμπεριφορά – αντιδράσεις που βασίζονται στην τιμωρία. Αλλά η τιμωρία μπορεί να οδηγήσει σε δυνητικά επικίνδυνες παρενέργειες (συμπεριλαμβανομένης της απάθειας του σκύλου, της επιθετικότητας, της απόδρασης/αποφυγής και του γενικευμένου φόβου).

Χειρότερα – η τιμωρία είναι συχνά αναποτελεσματική, γιατί ο σκύλος δεν έχει ιδέα τι πρέπει να κάνει!

Προγραμματισμός εκ των προτέρων για την επιτυχία της εκπαίδευσης σκύλων

Η προληπτική προσέγγιση είναι να γνωρίζετε εκ των προτέρων τι θα θέλατε να κάνει ο σκύλος σας και να του διδάξετε ενεργά να κάνει αυτά τα πράγματα – ή απλά να τον «πιάσετε στα πράσα» να κάνει αυτά τα πράγματα και να ενισχύσετε αυτές τις συμπεριφορές!

Για παράδειγμα, αντί να εστιάσετε στο άλμα του σκύλου σας και να ανησυχείτε για το πώς να τον κάνετε να το σταματήσει, «σημαδέψτε» (με το κλικ ενός κλικ ή έναν λεκτικό δείκτη, όπως η λέξη «Ναι!») και ενισχύστε τον όταν το κάνει τέσσερα πόδια στο πάτωμα. Διδάξτε του να κάθεται σε σύνθημα ή εκπαιδεύστε ένα «προεπιλεγμένο κάθισμα» (όπου ενισχύεται για να κάθεται κάθε φορά που του δίνετε προσοχή και δεν του έχετε δώσει καμία ένδειξη). Συνεχίστε να μαρκάρετε και να ενισχύετε καθιστό και «τέσσερα στο πάτωμα» και θα δείτε περισσότερα. Και κάντε το πριν έχει την ευκαιρία να πηδήξει!

Εκτός από την ενίσχυση των εύκολων εναλλακτικών στην ανεπιθύμητη συμπεριφορά, σκεφτείτε το περιβάλλον σας. Η τακτοποίηση των προηγούμενων – τα πράγματα που συμβαίνουν ακριβώς πριν από τη συμπεριφορά που θέλετε ή δεν θέλετε – σας επιτρέπει να ρυθμίσετε την κατάστασή σας έτσι ώστε ο σκύλος σας να έχει τις καλύτερες πιθανότητες να κάνει με επιτυχία τα πράγματα που σας αρέσουν και να μην κάνει αυτά που κάνετε δεν μου αρέσει.

Για να χρησιμοποιήσετε ξανά το παράδειγμά μας στο άλμα: Τοποθετήστε μια πύλη για μωρά ή στυλό γυμναστικής που χωρίζει τον σκύλο σας από τους επισκέπτες. Δείξτε πώς μπορούν να χαιρετήσουν ή να χαϊδέψουν το σκυλί σας πάνω από την πύλη όταν και τα τέσσερα πόδια του σκύλου είναι στο πάτωμα, αλλά θα πρέπει να απομακρύνουν τα χέρια τους αν ο σκύλος πηδάει. Εναλλακτικά, σχεδιάστε να υποδεχτείτε τους επισκέπτες με το σκυλί σας στο λουρί ενώ εργάζεστε για την εκπαίδευσή σας. Με αυτόν τον τρόπο ρυθμίζετε τον σκύλο σας να είναι επιτυχημένος εμποδίζοντάς τον να εξασκηθεί στο άλμα.

Σχετικά με τον Συγγραφέα

admin