ΔΑΓΚΩΜΑ & ΓΚΡΥΓΜΑ

5 Πράγματα που πρέπει να κάνετε αν ο σκύλος σας κολλήσει σε έναν επισκέπτη

Γραμμένο από admin

Αν δεν χρειάστηκε ποτέ να αντιμετωπίσετε εκείνη την ανησυχητική στιγμή που ο αγαπημένος σας σκύλος χτυπά απότομα έναν επισκέπτη στο σπίτι σας, είστε τυχεροί. Ελπίζω να μην το κάνεις ποτέ. Αλλά για κάθε ενδεχόμενο, είναι καλό να γνωρίζετε ότι, πρώτον, δεν είστε μόνοι – πολλά σκυλιά έχουν χτυπήσει τους επισκέπτες στα σπίτια τους (ή χειρότερα!). Δεύτερον, δεν είναι το τέλος του κόσμου. δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε ευθανασία στο σκυλί σας και δεν σημαίνει ότι ο σκύλος σας αναπόφευκτα θα μαλώσει κάποιον. Είναι, ωστόσο, ένα σημαντικό head-up για εσάς. Ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεστε την κατάσταση μπορεί συχνά να καθορίσει εάν η επιθετικότητα του σκύλου σας προς τους επισκέπτες κλιμακώνεται ή μειώνεται. Επομένως, εάν συμβεί, ορίστε τι πρέπει να κάνετε:

σκύλος έτοιμος να χτυπήσει

1. Απομακρύνετε ήρεμα τον σκύλο σας από την κατάσταση.

Χωρίς επίπληξη, χωρίς φωνές και χωρίς σωματική τιμωρία. Πιάστε απαλά το γιακά της, οδηγήστε την σε ένα ήσυχο δωμάτιο μακριά από τη δράση και αφήστε την εκεί με ένα μπολ με νερό και ένα παιχνίδι για μάσημα. Ο επισκέπτης σας μπορεί να περιμένει από εσάς να τιμωρήσετε το σκυλί σας, ακόμη και να το “αλφάξετε”, εάν έχει παρακολουθήσει μια συγκεκριμένη τηλεοπτική εκπομπή. Μην αφήνετε τον καλεσμένο σας να σας πιέσει να κάνετε κάτι που ξέρετε ότι είναι λάθος και ότι θα το μετανιώσετε αργότερα. Ο σκύλος σας είναι ο σκύλος σας!

2. Ζητήστε ήρεμα συγγνώμη από τον καλεσμένο σας.

Φυσικά θα βεβαιωθείτε ότι ο καλεσμένος σας δεν τραυματίστηκε (το “snap” σημαίνει ότι δεν υπάρχει πραγματική επαφή). Αλλά τότε θα αρκεί να πεις, ήρεμα, «Λυπάμαι που η Μίσυ σε έσπασε». Ο καλεσμένος σας δεν χρειάζεται μια ανήσυχη, τσιριχτή λιτανεία «Ο Omigosh Missy δεν έχει κάνει ποτέ, ποτέ κάτι τέτοιο πριν! Λυπάμαι τόσο πολύ που σου το έκανε αυτό! Δεν μπορώ να φανταστώ τι της έπιασε! Ελπίζω να μην χρειαστεί να την ξεφορτωθούμε!». Το Histrionics θα πυροδοτήσει την κατάσταση και μπορεί να μετατρέψει ένα μικρό περιστατικό σε σημαντικό γεγονός.

3. Κάντε ερωτήσεις για το περιστατικό.

Εάν αυτή είναι νέα συμπεριφορά από την πλευρά της Missy, θέλετε να προσδιορίσετε τι μπορεί να έχει συμβεί, ώστε να μπορείτε να λάβετε μέτρα για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα συμβεί ξανά. (Αν δεν είναι νέα συμπεριφορά, ντροπή σας που το επιτρέψατε να συμβεί ξανά!) Ρωτήστε ήσυχα τον καλεσμένο σας κάποια εκδοχή αυτών των ερωτήσεων με μη κατηγορηματικό τρόπο:

– Μπορείς να μου πεις τι έγινε?
– Τι έκανες όταν σε χτύπησε;
– Τι έκανε λίγο πριν σε χτυπήσει απότομα;
– Είδες κάποια σημάδια ότι δεν ένιωθε άνετα μαζί σου;

4. Σημειώστε το σκυλί που σκάει.

Μόλις μπορέσετε, γράψτε όλα όσα μπορείτε να σκεφτείτε για το περιστατικό. Περιγράψτε το άτομο με το οποίο τράβηξε με λεπτομέρειες – ηλικία, φύλο, φυλή, μέγεθος, ασυνήθιστα χαρακτηριστικά (γένια, γυαλιά κ.λπ.), τι φορούσε το άτομο, αν είχε κάτι στα χέρια του και ναι, τι έκανε.

Συμπεριλάβετε πληροφορίες σχετικά με το πού συνέβη το περιστατικό, τον καιρό και τυχόν ασυνήθιστα περιστατικά στον κόσμο του σκύλου τις προηγούμενες δύο ημέρες (για παράδειγμα, σκότωσε ένα κουνελάκι χθες στην αυλή, είχε καταιγίδα χθες το βράδυ, δεν το έφαγε πρωινό σήμερα το πρωί). Επειδή το άγχος είναι σωρευτικό και η επιθετικότητα προκαλείται από το άγχος, αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε γιατί συνέβη αυτή η συμπεριφορά εκτός χαρακτήρα. Εάν παρουσιαστούν πρόσθετα περιστατικά στο μέλλον, θα έχετε ένα καλό αρχείο για να μοιραστείτε με τον επαγγελματία συμπεριφοράς που επιστρατεύετε για να σας βοηθήσει.

5. Παρακολουθήστε στενά τη συμπεριφορά του σκύλου σας γύρω από μελλοντικούς επισκέπτες και άλλους ανθρώπους σε οποιοδήποτε πλαίσιο.

Παρακολουθήστε προσεκτικά για σημάδια ότι είναι στρεσαρισμένη, όπως ο σκύλος που χαμηλώνει το σώμα και την ουρά της, γυρίζει το κεφάλι της, αποστρέφει τα μάτια της, καρφώνει τα αυτιά της πίσω, λαχανιάζει, γλείφει τα χείλη της, αποφεύγει την επαφή, γυρίζει και πολλά άλλα. (Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αναγνώριση σημαδιών άγχους στους σκύλους, βλ. «Listen by Looking», WDJ Αυγούστου 2011.) Διαχειριστείτε την προσεκτικά για να αποφύγετε να θέσετε άλλους επισκέπτες σε κίνδυνο. Μεταφέρετέ την σε ένα ασφαλές μέρος εάν φαίνεται οτιδήποτε άλλο εκτός από χαλαρή και χαρούμενη με τους επισκέπτες. Εάν συνεχίσετε να βλέπετε σημάδια άγχους ή αγωνίας γύρω από τους επισκέπτες, συνεχίστε να κρατάτε λεπτομερείς σημειώσεις και ζητήστε τη βοήθεια ενός επαγγελματία θετικής συμπεριφοράς που μπορεί να σας βοηθήσει να γίνει πιο ασφαλής και άνετη με τους ανθρώπους.

Ο Pat Miller, CBCC-KA, CPDT-KA, είναι ο Εκπαιδευτής του WDJ. Ο Pat είναι επίσης συγγραφέας πολλών βιβλίων για τη θετική εκπαίδευση.

Σχετικά με τον Συγγραφέα

admin