ΔΑΓΚΩΜΑ & ΓΚΡΥΓΜΑ

4 Στρατηγικές επιβίωσης με δάγκωμα κουταβιού

Γραμμένο από admin

Κουτάβια! Ποιος δεν τα λατρεύει; Είναι χαριτωμένοι, χαζοί και ανόητοι. Μοιάζουν με αγγελάκια όταν κοιμούνται, που είναι συχνά. Όταν είναι ξύπνιοι, περνούν όλο τον χρόνο τους εξερευνώντας και μαθαίνοντας για τον κόσμο γύρω τους. Θαυμάζουμε την περιέργειά τους και το παιχνιδιάρικο τους – μέχρι να ζήσουμε τα δόντια.

Τα κουτάβια εξερευνούν με το στόμα τους, το οποίο η φύση έχει εξοπλίσει με σειρές μικροσκοπικών τρυπών. Δεν είναι διασκεδαστικό να βρίσκεσαι στο τέλος ενός δαγκωμένου κουταβιού. Πονάει! Δεν είναι περίεργο που το κύριο παράπονο από τους ιδιοκτήτες κουταβιών είναι “Πώς μπορώ να τον εμποδίσω να δαγκώσει;”

Η σύντομη απάντηση είναι: Δεν το κάνετε! Όπως εξηγεί ο Pat Miller στο «Teaching Your Puppy Bite Inhibition», (Μάιος 2017), οι έξυπνοι ιδιοκτήτες κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τα κουτάβια τους να αναπτύξουν «αναστολή δαγκώματος» με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι επιτρέπετε στο κουτάβι σας να τρυπήσει και να σας πληγώσει! Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε ένα κουτάβι, έως ότου το κουτάβι σας ξεπεράσει αυτό το σημαντικό αναπτυξιακό στάδιο.

Ακολουθεί μια λίστα με πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε ανέπαφα το δέρμα, τα ρούχα και άλλα υπάρχοντά σας ενώ το κουτάβι σας εργάζεται στη φάση του δαγκώματος:

1. Πάρτε πολλά παιχνίδια για μάσημα. Σοβαρά, πολλά από αυτά. Μην τσιγκουνεύεστε τον αριθμό ή την ποικιλία των μασητικών παιχνιδιών στα οποία έχει πρόσβαση το κουτάβι σας. Συχνά συνιστάται στους ιδιοκτήτες να κρατούν μόνο ένα ή δύο παιχνίδια έξω τη φορά (και να τα περιστρέφουν) για να μην βαρεθούν τα σκυλιά τους, αλλά αυτό δεν ισχύει για τα κουτάβια!

Αντίθετα, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει άφθονη προσφορά κατάλληλων πραγμάτων που μπορεί να πάρει το κουτάβι σας με το στόμα του καθώς εξερευνά το σπίτι του. (Θυμηθείτε ότι για ένα κουτάβι, κυριολεκτικά τα πάντα στο πέρασμά του είναι ένα παιχνίδι για μάσημα, επομένως εναπόκειται σε εσάς να διασφαλίσετε ότι τα πράγματά σας – παπούτσια, φυτά, τηλεχειριστήρια κ.λπ. – αποθηκεύονται με ασφάλεια.)

Επιπλέον, όταν το κουτάβι σας σηκώσει ένα παιχνίδι, εκμεταλλευτείτε τη στιγμή για να ενισχύσετε αυτήν την καλή συμπεριφορά, δίνοντάς του προσοχή. Σκεφτείτε το – αν τον αγνοήσετε όταν παίρνει το σωστό αντικείμενο, αλλά φωνάξετε και πηδήξετε όταν πιάνει τα δάχτυλα των ποδιών (ή τα παπούτσια σας), θα μάθει γρήγορα ότι το δάγκωμα των ποδιών (ή παπούτσια!) είναι ένας σίγουρος τρόπος για να το πετύχετε. την προσοχή σας. Το να του δείξετε ότι το να πάρει ένα παιχνίδι, αντ’ αυτού, είναι πράγματι ο καλύτερος τρόπος για να τραβήξετε την προσοχή σας, θα αποδώσει μακροπρόθεσμα.

Πάρτε την πλήρη ιστορία για την ανάγκη ενός σκύλου να μασήσει πράγματα, “Take Control of Puppy Chewing”, (Μάρτιος 2016).

φάση μάσησης κουταβιού

2. Εισάγετε το κουτάβι σας στα «σχοινιά μανδάλωσης». Αυτό δεν χρειάζεται να είναι κάτι ιδιαίτερο. Ο όρος περιγράφει οποιοδήποτε μακρύ αντικείμενο που μπορεί να συρθεί πίσω σας καθώς μετακινείστε στο σπίτι σας.

Τα κινούμενα αντικείμενα είναι μια ανοιχτή πρόσκληση για τα κουτάβια να κολλήσουν με τα δόντια τους. Πόδια, μπατζάκια, στριφώματα για μπουρνούζια – όλα είναι τίμιο παιχνίδι! Προτείνω στους πελάτες να φτιάξουν πολλά από τα δικά τους «σχοινιά μανδάλωσης» και να τα κρατήσουν εύχρηστα, σε όλο το σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο, όταν περπατούν από το σαλόνι στην κουζίνα, μπορούν να πιάσουν το πλησιέστερο σχοινί σύρτη και να το σύρουν πίσω τους καθώς κινούνται. Το κουτάβι είναι πιο πιθανό να κολλήσει σε αυτό παρά να κινήσει ανθρώπινα πόδια. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τα παιδιά που μπορεί να αισθάνονται τρομοκρατημένα από τον νέο τους φίλο κάθε φορά που περπατούν ή τρέχουν μέσα στο σπίτι.

Δεν χρειάζεται να αγοράσετε ένα σωρό από αυτά τα παιχνίδια. είναι εύκολο και φθηνό στην κατασκευή τους. Μπορείτε να κόψετε μια παλιά πετσέτα θαλάσσης ή μια μεγάλη πετσέτα μπάνιου στη μέση (κατά μήκος) για να φτιάξετε δύο ξεχωριστά παιχνίδια. Δέστε έναν κόμπο στο κέντρο και μετά δύο μικρότερους κόμπους σε κάθε άκρο. Ή, ζητήστε από τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς σας να δωρίσουν τα παλιά τους τζιν. Κόψτε τα μπατζάκια του παντελονιού και, στη συνέχεια, κόψτε κάθε μπατζάκι του παντελονιού σε πολλές μακριές λωρίδες υφάσματος τις οποίες μπορείτε να πλέξετε για να φτιάξετε ένα τζιν σχοινί. Όλα αυτά τα σπιτικά παιχνίδια μπορούν εύκολα να πεταχτούν στο πλυντήριο όταν χρειάζεται.

3. Ανακατευθύνετε το κουτάβι σας σε ένα «νόμιμο» αντικείμενο για δάγκωμα. Το απλώς χάιδεμα του κουταβιού σας μπορεί μερικές φορές να αποδειχθεί δύσκολο. Μπορεί να δει τα χέρια σας πάνω του ως πρόσκληση για παιχνίδι – και αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιεί τα δόντια του! Το να προσπαθείτε να σώσετε τα δάχτυλά σας από το στόμα ενός κουταβιού που χαζεύει μπορεί να μοιάζει με τη θρυλική ρουτίνα κωμωδίας «κολλώδη δάχτυλα» του Buster Keaton – μόλις ελευθερώσετε το ένα χέρι, το κουτάβι έχει κολλήσει στο άλλο! Δοκιμάστε να κρατάτε ένα παιχνίδι για μάσημα για να το ροκανίζει το κουτάβι σας ενώ το άλλο σας χέρι το χαϊδεύει απαλά. Όταν γίνεται σωστά, αυτή είναι μια εξαιρετική εμπειρία συγκόλλησης.

4. Πέτα τις λιχουδιές του στο πάτωμα. Η παράδοση μιας λιχουδιάς σε ένα δαγκωμένο κουτάβι κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης απαιτεί κάποια ικανότητα. Αποφύγετε να τσιμπήσετε τη λιχουδιά μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη σας, διαφορετικά τα δόντια του κουταβιού σας μπορεί να σφίξουν τα δάχτυλά σας. Αντίθετα, προσφέρετε τη λιχουδιά στην παλάμη του ανοιχτού χεριού σας ή, ακόμα καλύτερα, πετάξτε την στο πάτωμα.

Υπάρχει ένα επιπλέον πλεονέκτημα στο να πετάτε λιχουδιές απευθείας στο πάτωμα: Το κουτάβι σας θα μάθει να αναμένει ότι τα καλά πράγματα θα παραδοθούν στο έδαφος και όχι απαραίτητα από το χέρι. Αυτό θα βοηθήσει να περιορίσει το ενδιαφέρον του για τα ανθρώπινα χέρια και θα έχει ως αποτέλεσμα λιγότερο να πηδά επάνω για να τα δαγκώσει. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την ασφάλεια των μικροσκοπικών χεριών των παιδιών.

Αποφύγετε να πείτε «Όχι!»

Το να φωνάξετε μία ή δύο φορές μπορεί να λειτουργήσει ξαφνιάζοντας το κουτάβι σας στην αρχή, αλλά σύντομα θα μάθει να το αγνοεί. Μερικές φορές, οι φωνές ή οι κραυγές μπορεί πραγματικά να κάνουν το κουτάβι να γίνει πιο ενθουσιασμένο. Είναι απολύτως φυσιολογικό για εμάς να ανταποκρινόμαστε ακούσια σε ένα απότομο δάγκωμα κουταβιού αφήνοντας μερικές εκλεκτές λέξεις, αλλά σίγουρα δεν είναι ένα αποτελεσματικό σχέδιο εκπαίδευσης. Αντίθετα, ανατρέξτε γρήγορα σε μία από τις παραπάνω προτάσεις.

Να είστε προετοιμασμένοι για τα δόντια κουταβιού

Μακράν το καλύτερο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του δαγκώματος κουταβιού περιλαμβάνει την καλή προετοιμασία. Διαχειριστείτε το περιβάλλον του κουταβιού σας αποθηκεύοντας οτιδήποτε δεν θέλετε να μασήσει, συμπεριλαμβανομένων φυτών, καλωδίων και οτιδήποτε άλλο μπορεί να του προσεγγίσει. Έχετε πολλά και πολλά κατάλληλα αντικείμενα διαθέσιμα για το κουτάβι σας για να τυλίξει τα δόντια του και θυμηθείτε να το επαινείτε κάθε φορά που βάζει το σωστό αντικείμενο στο στόμα του. Κάνε υπομονή; αυτό θα περάσει!

Η Nancy Tucker, CPDT-KA, είναι εκπαιδευτής πλήρους απασχόλησης, σύμβουλος συμπεριφοράς και παρουσιάστρια σεμιναρίων στο Κεμπέκ του Καναδά.

Σχετικά με τον Συγγραφέα

admin