ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΚΥΛΩΝ ΑΡΧΑΡΩΝ

Το θηλυκό σας σκυλί καμπουριάζει;

Γραμμένο από admin

Συνήθως το καμπούρι συνδέεται με αρσενικά σκυλιά, αλλά το καμπούρι είναι επίσης πολύ κοινό μεταξύ των θηλυκών σκύλων. Κάποια κορίτσια θα καμπουριάσουν παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα, κάποια καμπούρα αέρα, άλλα θα καμπουριάσουν άλλα σκυλιά ή ακόμα και ανθρώπους. Για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με το καμπούρι, γιατί το κάνουν τα κορίτσια και πώς να αποτρέψετε το θηλυκό σας σκυλί, μιλάμε με τον Πιστοποιημένο Επαγγελματία Εκπαιδευτή Σκύλων και Πρόεδρο της Ένωσης Επαγγελματιών Εκπαιδευτών Σκύλων Nick Hof, CPDT-KA, CBCC-KA, KPA- CTP, CSAT, για να απαντήσετε σε μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις σας σχετικά με τα θηλυκά σκυλιά και το καμπούρι.

Γιατί τα θηλυκά σκυλιά καμπουριάζουν;

Ο Χοφ συμβούλεψε ότι οι κηδεμόνες σκύλων δεν πρέπει να πανικοβάλλονται. «Αν και μπορεί να είναι λίγο ενοχλητικό, το καμπούρι είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά σκύλου. Δεν χρειάζεται να το δαιμονοποιήσεις ούτε να το δοξάσεις». Οι άνθρωποι νιώθουν άβολα με τα σκυλιά να καμπουριάζουν συνήθως επειδή έχουν την εντύπωση ότι είναι είτε σεξουαλική συμπεριφορά είτε συνδέεται με κυριαρχία. Ωστόσο, ο Hof εξήγησε ότι το καμπούρι είναι συνήθως αποτέλεσμα μιας κατάστασης αυξημένης διέγερσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα σεξουαλικό. Εξήγησε ότι όταν τα θηλυκά σκυλιά καμπουριάζουν μπορεί επίσης να είναι μια αντίδραση στρες.

Ο Χοφ δεν έχει μόνο επαγγελματική εμπειρία με θηλυκά σκυλιά που καμπουριάζουν, αλλά και προσωπική εμπειρία στο σπίτι: «Είχα δύο θηλυκά σκυλιά που καμπούριαζαν το ένα το άλλο κάθε φορά που είχα έναν επισκέπτη λόγω του αυξημένου επιπέδου διέγερσης. μια καλή διέξοδος γι’ αυτούς ήταν να καμπουριάζουν ο ένας τον άλλον».

Η στείρωση σταματά την τοποθέτηση θηλυκού σκύλου;

Γενικά θεωρείται ότι η στείρωση ενός αρσενικού σκύλου θα τον σταματήσει από το να καμπουριάζει. Αυτό δεν συμβαίνει πάντα – πολλά αρσενικά σκυλιά θα συνεχίσουν να υφίστανται καμπούρα μετά τη στείρωση, εάν αυτή ήταν μια συμπεριφορά που είχαν πριν από τη διαδικασία.

Όσον αφορά τα θηλυκά σκυλιά, η στείρωση δεν έχει γενικά μεγάλο αντίκτυπο στη συμπεριφορά τους στο καμπούρι. Τα κορίτσια που καμπουριάζουν πριν από τη στείρωση είναι πιθανό να συνεχίσουν να καμπουριάζουν μετά τη στείρωση επειδή δεν σχετίζεται με τις ορμόνες. «Συχνά βλέπω το θηλυκό σκυλί να καμπουριάζει περισσότερο σχετίζεται με την κατάσταση διέγερσης ή με περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες, κανένας από τους οποίους δεν θα άλλαζε με τη στείρωση», εξηγεί ο Χοφ.

Παιχνίδια Hump για θηλυκά σκυλιά

Η τοποθέτηση αντικειμένων είναι μια συνηθισμένη συμπεριφορά με τα θηλυκά σκυλιά. «Όταν προσπαθούμε να προσδιορίσουμε εάν μια συμπεριφορά θα ενισχυθεί, προσπαθούμε να δούμε τι είναι αυτό που ενθαρρύνει ή διατηρεί αυτή τη συμπεριφορά. Συχνά το καμπούρι μπορεί να ξεκινήσει με βάση τις περιβαλλοντικές συνθήκες ή ερεθίσματα [such as guests in the house]αλλά αν αυτό έχει ως αποτέλεσμα, για παράδειγμα, γέλιο με το σκυλί που καμπουριάζει, μερικά σκυλιά βρίσκουν αυτό το ενισχυτικό και αυτό μπορεί να ενθαρρυνθεί».

Έτσι, εάν το θηλυκό σας σκυλί καμπουριάζει αντικείμενα όπως μαξιλάρια, παιχνίδια ή έπιπλα, όσο περισσότερο στρέφετε την προσοχή προς το μέρος του, τόσο περισσότερο μπορεί να συνεχίσει τη συμπεριφορά του. Ο Pat Miller προσφέρει συμβουλές για το πώς να εκπαιδεύσετε το σκυλί σας μακριά από τη συμπεριφορά τοποθέτησης σε αυτό Περιοδικό Whole Dog άρθρο.

Εάν το καμπούρι του σκύλου σας δεν σας ενοχλεί, είναι αποδεκτό να τον αφήσετε να χρησιμοποιεί ένα (ή οποιοδήποτε) από τα παιχνίδια του σκύλου του ως προσωπικό αντικείμενο τοποθέτησης. Τα παιχνίδια είναι μια ασφαλής διέξοδος για τη συμπεριφορά του καμπούρα, και αν δεν προσβάλλει κανέναν κοντινό μάρτυρα, το να επιτρέψετε στον σκύλο σας να το κάνει αυτό χωρίς να τον ενισχύσετε είναι απίθανο να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα συμπεριφοράς.

Τι πρέπει να κάνετε για να σταματήσετε τη συμπεριφορά τοποθέτησης γυναικών;

Το καμπούρι του σκύλου δεν αφορά εγγενώς τη συμπεριφορά. Είναι πολύ φυσικό για τα σκυλιά. Οι μόνες φορές που το καμπούρι είναι πρόβλημα είναι όταν σας κάνει να νιώθετε άβολα και όταν το αντικείμενο του καμπούρας (ένας επισκέπτης ή ένας άλλος σκύλος) άβολα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο Hof προτείνει ότι, «θα ήταν καλύτερο να προσπαθήσετε να ανακατευθύνετε την προσοχή του σκύλου. Αυτό θα μπορούσε να γίνει απλώς επιχειρώντας να διακόψετε τη συμπεριφορά ή προσπαθώντας να ανακατευθύνετε την εστίαση του σκύλου ζητώντας να καθίσει ή άλλη συμπεριφορά.»

Ο Nick Hof συμβουλεύει επίσης ότι εάν γνωρίζετε ότι ο σκύλος σας είναι επιρρεπής σε καμπούρια σε ορισμένες συνθήκες, όπως όταν έρχονται οι επισκέπτες, είναι καλύτερο να λάβετε μέτρα για να το αποτρέψετε, ανακατευθύνοντας τον σκύλο σας πριν αρχίζει το καμπούρι. Έχει να κάνει με τη δημιουργία καταστάσεων όπου ο σκύλος σας θα είναι επιτυχημένος.

«Μια εξαιρετική επιλογή είναι να εστιάζετε πάντα σε αυτό που θα θέλατε να κάνουν τα σκυλιά σας [instead of the unwanted behavior]. Για παράδειγμα, δεν μπορούν να καμπουριάσουν ενώ εξασκούνται και στο κρεβάτι τους. Βοηθήστε να δείξετε στον σκύλο σας τι θέλετε από αυτόν σε αντίθεση με το να του λέτε να σταματήσει», προτείνει ο Hof.

Δεν είναι καλύτερο να αποτρέψετε εντελώς τα σκυλιά από το καμπούρι;

Και πάλι, δεν υπάρχει τίποτα κακό με το καμπούρι εκτός και αν σας κάνει ή το αντικείμενο της στοργής να νιώθετε άβολα. Εάν θέλετε ο σκύλος σας να σταματήσει να καμπουριάζει, τότε ο Hof προτείνει το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να του αρνηθείτε την ευκαιρία να ξεκινήσει.

«Είναι πάντα καλή ιδέα, τουλάχιστον, να αποτρέπετε και να διαχειρίζεστε συμπεριφορές που δεν θέλετε να κάνει πρόβες ο σκύλος σας γιατί διαφορετικά γίνεται πιο καλά εξασκημένος». Ο Hof συνεχίζει, «Σύμφωνα με την εμπειρία μου, δεδομένου ότι το θηλυκό σκυλί τείνει να συνδέεται περισσότερο με τη διέγερση και το άγχος, είναι καλύτερο να εξετάσουμε το πλαίσιο των καταστάσεων στις οποίες παρουσιάζεται η συμπεριφορά». Γνωρίζοντας τις καταστάσεις όπου ο σκύλος σας είναι επιρρεπής σε καμπούρια σημαίνει ότι μπορείτε να του δώσετε κάτι άλλο να κάνει τις στιγμές που συνήθως προκαλείται η συμπεριφορά.

θηλυκό σκυλί που καμπουριάζει πόδι

iStock / Getty Images Plus/ blamb

Τι θα συμβεί αν το θηλυκό μου σκυλί καμπουριάζει άλλα σκυλιά;

Μερικά θηλυκά σκυλιά καμπουριάζουν άλλα σκυλιά, και αυτό δεν είναι πάντα κακό. Ωστόσο, ορισμένα σκυλιά θα αντιδράσουν πολύ αρνητικά. Ο Hof πιστεύει ότι αυτό οφείλεται σε ένα ζήτημα συναίνεσης μεταξύ των σκύλων: «Εάν ο σκύλος ή το άτομο που καμπουριάζει ο σκύλος σας δεν φαίνεται να είναι εντάξει με την πράξη, είναι καλή ιδέα να αποθαρρύνετε και να ανακατευθύνετε το καμπούρι του σκύλου σας. Αν δεν φαίνεται να νοιάζονται αυτοί και ούτε εσείς, εξαρτάται από την προσωπική προτίμηση».

Έχοντας αυτό κατά νου, πολλά σκυλιά όντως προσβάλλουν το γεγονός ότι τους καμπουριάζουν, οπότε αν πας τον σκύλο σου σε πάρκα σκύλων ή σε άλλες συναντήσεις με σκύλους, είναι καλή ιδέα να την παρακολουθήσεις και να βεβαιωθείς ότι δεν θα αρχίσει να καμπουριάζει άλλα σκυλιά – κάτι που μπορεί οδηγήσει σε καυγά.

Πώς να σταματήσετε ένα θηλυκό σκυλί από το να καμπουριάζει ανθρώπους

Ο Χοφ συμβουλεύει ότι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι «Διαχείριση. Διαχείριση. Διαχείριση.” Προτείνει ότι εάν στο σκυλί σας αρέσει να καμπουριάζει και δεν μπορείτε να το επιτρέψετε, είναι καλή ιδέα να κρατάτε το σκυλί σας δεμένο σε στιγμές που είναι πιθανό να ασχοληθεί με το καμπούρι, ακόμα και μέσα στο σπίτι. «Αν ο σκύλος σας είναι δεμένος με λουρί, έχετε πολύ περισσότερο έλεγχο στις πράξεις του», μας υπενθυμίζει ο Χοφ. Εστιάστε την προσοχή σας στο να διδάξετε και να ενθαρρύνετε το σκυλί σας να κάνει αυτό που θέλετε να κάνει, αντί να χρειάζεται να ανακατευθύνει ή να διορθώσει το καμπούρι μόλις αρχίσει.

Εάν δυσκολεύεστε με τη συμπεριφορά του θηλυκού σκύλου σας να καμπουριάζει, προγραμματίστε μια διαβούλευση με έναν εκπαιδευτή σκύλων που βασίζεται σε θετικές ενισχύσεις, ο οποίος μπορεί να σας υποστηρίξει ώστε να κατανοήσετε καλύτερα τι προκαλεί ή ενισχύει τη συμπεριφορά του σκύλου σας στο καμπούρι.

Sassafras Lowrey είναι βραβευμένος συγγραφέας και πιστοποιημένος εκπαιδευτής Trick Dog. Τα επόμενα βιβλία του Sassafras περιλαμβάνουν: Κόλπα ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ: Για τολμηρούς σκύλους και τους ανθρώπους που τους αγαπούν, Θεραπεία/Healingκαι Ιστορίες ώρας ύπνου για σκύλους διάσωσης: Ο William To the Rescue.

Σχετικά με τον Συγγραφέα

admin