ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΚΥΛΩΝ ΑΡΧΑΡΩΝ

Πέντε βήματα για να σταματήσετε την ανεπιθύμητη συμπεριφορά

Γραμμένο από admin

Τις περισσότερες φορές, όταν τα σκυλιά κάνουν κάτι που δεν θέλουμε να κάνουν (όπως να μας κλέβουν τις κάλτσες ή να πηδούν πάνω στην ηλικιωμένη θεία μας), το πρώτο πράγμα που βγαίνει από το στόμα μας είναι «ΟΧΙ!» Όλοι το έχουμε κάνει. Αλλά μπορεί να σας είχε πει ένας ή δύο εκπαιδευτές σκύλων να μην χρησιμοποιείτε τη λέξη «όχι». Γιατί όχι? Δεν πρέπει να διορθώσετε τον σκύλο σας αν κάνει λάθος;

Πρώτα απ ‘όλα, στις περισσότερες περιπτώσεις, το να λέτε απλά «όχι» (ακόμα και αν το λέτε δυνατά) δεν λειτουργεί. (Αν λέω «όχι» λειτούργησε, είμαι σίγουρος ότι το τηλέφωνό μου θα σταματήσει να χτυπάει και θα ήμουν χωρίς δουλειά.) Επιπλέον, όταν χρησιμοποιούμε εκφοβισμό για να εμποδίσουμε τα σκυλιά μας να κάνουν μια συμπεριφορά που δεν μας αρέσει , μπορεί να βλάψουμε τη σχέση μας με τον σκύλο μας. Τέλος, το να πείτε όχι δεν παρέχει καμία κατεύθυνση στον σκύλο σας. Δεν κάνει τίποτα για να πει στον σκύλο σας τι πρέπει να κάνει.

Αν λοιπόν το «όχι» δεν είναι η απάντηση, πώς θα σταματήσουμε την ανεπιθύμητη συμπεριφορά; Ακολουθεί ένας τύπος που μπορείτε να εφαρμόσετε σε σχεδόν οποιαδήποτε ανεπιθύμητη συμπεριφορά για εξαιρετικά αποτελέσματα:

1. Ξεκινήστε με ελεύθερες δόσεις διαχείρισης.

Το “Management” είναι γλώσσα εκπαιδευτή σκύλων για πρόληψη. Σημαίνει να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας δεν έχει την ευκαιρία να «εξασκήσει» τη συμπεριφορά που θα θέλατε να σταματήσετε. Είτε αυτή η συμπεριφορά είναι να μασάτε τα παπούτσια σας, να πηδάτε πάνω στα παιδιά σας ή να γαβγίζετε καθώς ο σκύλος του γείτονά σας περνάει από το σπίτι σας, ο στόχος είναι να βρείτε έναν τρόπο να σταματήσετε το σκυλί σας να το κάνει μέχρι να μπορέσετε να του μάθετε τι πρέπει να κάνει.

Αυτό μπορεί να σημαίνει να γίνετε δημιουργικοί – ή τουλάχιστον να βάζετε τα παπούτσια σας στην ντουλάπα. Χρησιμοποιήστε παιδικές πύλες, κιβώτια, μπλοκ παραθύρων και λουριά. Εάν έχετε ένα κουτάβι, μπορεί να χρειαστεί να κρατήσετε ένα παιχνίδι στο χέρι σας όταν χαϊδεύετε το κουτάβι σας για να μην το στόμαχος. Εάν ο σκύλος σας γαβγίζει συνήθως σε πράγματα που βλέπει έξω από το παράθυρο, ίσως χρειαστεί να εφαρμόσετε ένα οπτικό μπλοκ ώστε να μην μπορεί να δει έξω. Εάν ο σκύλος σας πετάει τους επισκέπτες στο σπίτι σας, μπορεί να χρειαστεί να τοποθετήσετε μια πύλη για μωρά, ώστε το κουτάβι σας να μην μπορεί να χρεώσει στους ανθρώπους όταν μπαίνουν στην πόρτα. Καταλαβαίνετε την ιδέα. Μόλις τεθεί σε εφαρμογή η διαχείριση, μπορείτε να προχωρήσετε στο δεύτερο βήμα.

2. Αφαιρέστε τον οπλισμό.

Υπάρχει πάντα ένας λόγος που ένας σκύλος κάνει κάτι που εμείς δεν θέλουμε να κάνει. Μπορεί να είναι μια έκφραση φυσιολογικής συμπεριφοράς σκύλου και πρέπει να παρέχουμε άλλες διεξόδους για αυτή τη συμπεριφορά. Ο σκύλος μπορεί να είναι ανήσυχος και να εκδηλώνει τη συμπεριφορά για να ανακουφίσει το άγχος. Τα σκυλιά εξασκούν κάποιες συμπεριφορές που δεν μας αρέσουν επειδή είναι διασκεδαστικές (όπως το να πηδούν πάνω μας), αλλά μερικές φορές αυτές οι συμπεριφορές είναι έκφραση απογοήτευσης ή φόβου (όπως το γάβγισμα ή το σκίσιμο του χαλιού).

Προσπαθήστε να καταλάβετε γιατί ο σκύλος σας κάνει αυτή τη συμπεριφορά. Το άλμα πάνω σου τραβάει την προσοχή; Το να μπαίνεις στα σκουπίδια μειώνει την πλήξη; Οι αγώνες γύρω από το σπίτι με ένα σφουγγάρι θα σας δελεάσουν να παίξετε το παιχνίδι αποφυγής; Το να τραβήξεις το λουρί σημαίνει ότι ο σκύλος μπορεί να σε παρασύρει και να σε κάνει να περιμένεις στην πηγή μιας ενδιαφέρουσας μυρωδιάς; Προτού μπορέσετε να σταματήσετε αποτελεσματικά μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά, πρέπει να είστε σε θέση να προσδιορίσετε τι ενισχύει τη συμπεριφορά και είτε να αφαιρέσετε αυτήν την ενίσχυση είτε να καλύψετε την ανάγκη του σκύλου με άλλο τρόπο.

3. Διδάξτε στον σκύλο τι θέλετε να κάνει.

Θυμηθείτε, το να λέτε όχι αποτυγχάνει να πείτε στον σκύλο σας τι να κάνει. Το να διδάξετε στον σκύλο σας τι να κάνει αντί (συμπληρώστε το θέμα συμπεριφοράς σας εδώ) είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την επιτυχή επίλυση αυτής της προβληματικής συμπεριφοράς. Για τους περισσότερους από εμάς, αυτή είναι μια τεράστια αλλαγή στη διαδικασία σκέψης μας.

  • Αντί να πηδήξω, θα ήθελα ο σκύλος μου να χαιρετάει τους ανθρώπους ήρεμα με τα τέσσερα πόδια στο έδαφος.
  • Αντί να παρακαλώ για φαγητό όταν καθόμαστε να φάμε, θα ήθελα η σκυλίτσα μου να πάει να καθίσει στο κρεβάτι της.
  • Αντί να γαβγίσω από το παράθυρο, θα ήθελα να έρθει ο σκύλος μου και να μου πει αν υπάρχει κάτι να ανησυχώ έξω.
  • Αντί να πεταχτώ προς τους φίλους σκυλιών, θα ήθελα ο σκύλος μου να κάθεται ενώ κουμπώνω το λουρί πριν από το παιχνίδι.
  • Αντί να τραβάω το λουρί όταν περπατάμε στο δρόμο, θα ήθελα ο σκύλος μου να περπατάει δίπλα μου.
  • Αντί να τρέχω στο δάσος, θα ήθελα ο σκύλος μου να μείνει σε απόσταση 30 ποδιών από εμένα σε εκδρομές χωρίς λουρί.

Όταν βρίσκουμε κάτι που μπορεί να κάνει ο σκύλος μας αντί για την ανεπιθύμητη συμπεριφορά, έχουμε εντοπίσει έναν εφικτό στόχο. Και από εκεί μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα πρόγραμμα προπόνησης για την επίτευξη αυτού του στόχου!

4. Χρησιμοποιήστε έναν θετικό διακόπτη.

Δεν μπορούμε ποτέ να πούμε «όχι» στα σκυλιά μας; Το να βάζουμε όρια και να έχουμε όρια (τόσο σωματικά όσο και συμπεριφορικά) είναι σημαντικά στη ζωή, καθώς και με τα σκυλιά μας. Είναι εντάξει να σταματήσετε τον σκύλο σας να κάνει κάτι που είναι επικίνδυνο ή ακόμα και απλώς ενοχλητικό. Το κλειδί εδώ είναι πώς θα την σταματήσεις. Η σαφής και συνεπής ανατροφοδότηση μπορεί να είναι αποτελεσματική.

σκύλος που πηδά στον πάγκο

Για παράδειγμα, αν μπορείτε να δείτε ότι ο σκύλος σας σκέφτεται να πηδήξει στον καναπέ και εσείς θα προτιμούσατε να μην το έκανε, μπορείτε ήρεμα και με συνέπεια να διακόψετε τη συμπεριφορά και να τον ανακατευθύνετε στο δικό του κρεβάτι.

Μου αρέσει να χρησιμοποιώ κάτι που ονομάζεται θετικός διακόπτης (PI). Υπάρχουν διάφοροι τύποι PI. Αυτό που βρίσκω πιο πολύτιμο είναι ένας θόρυβος ή μια λέξη που σημαίνει: «Απεμπλακείτε από ό,τι κάνετε και δώστε μου προσοχή!» Είναι αξιοσημείωτα εύκολο να διδαχθεί αρχικά, αλλά χρειάζεται πολλή εξάσκηση για να το γενικεύσεις, ώστε να λειτουργήσει σε πιο δύσκολες καταστάσεις.

Για να διδάξετε μια θετική διακοπή:

α) Επιλέξτε μια λέξη ή έναν θόρυβο.

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν έναν θόρυβο φιλιού ή ένα κλικ στη γλώσσα. Κάποιοι λένε «Προσοχή!» ή “Κοίτα!” Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια πιο παραδοσιακή προσέγγιση και να πείτε “Αφήστε το!” ή όχι!” Η λέξη δεν έχει σημασία. αυτό που έχει σημασία είναι ο τρόπος που το λες και το νόημα που δίνεις στη λέξη. Η λέξη είναι απλώς ένα σύνθημα. δεν προορίζεται να χρησιμοποιηθεί για να απειλήσει ή να εκφοβίσει τον σκύλο. Χρησιμοποιήστε το σε έναν καθαρό και χαρούμενο τόνο, όπως θα κάνατε με οποιοδήποτε σύνθημα.

Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό αν επιλέξετε μια λέξη όπως “Όχι!” ως PI σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνά το «Όχι!» ως αυστηρή εντολή ή απειλή τιμωρίας, και το θεωρώ σχεδόν αδύνατο να το λέμε πάντα χαρούμενα και χαρούμενα. Προσπαθήστε να το σκεφτείτε σαν ένα ακόμη τυχαίο σημάδι και πείτε το χαρούμενα!

β) Πείτε το PI σας και μετά δώστε αμέσως στον σκύλο σας μια καταπληκτική λιχουδιά.

Αυτή είναι η στιγμή να αναδείξετε τα μεγάλα όπλα: κοτόπουλο, ψητό μοσχάρι ή ό,τι ο σκύλος σας αγαπά περισσότερο. Πείτε το PI σας χαρούμενα και ταΐστε αμέσως τον σκύλο σας πολλά κομμάτια ψητό μοσχάρι, το ένα αμέσως μετά το άλλο. Επαναλάβετε αυτό καμιά δεκαριά φορές ή μέχρι ο σκύλος σας να σας κοιτάξει με προσμονή όταν ακούσει το PI σας. Χρησιμοποιείτε την κλασική προετοιμασία για να δημιουργήσετε μια εξαρτημένη συναισθηματική απόκριση (CER) στη λέξη. Αυτό το βήμα θα βοηθήσει τον σκύλο σας να ανταποκριθεί ακόμη και σε πραγματικά δελεαστικούς περισπασμούς αργότερα.

γ) Διδάξτε τον σκύλο σας να απεμπλακεί και να σας κοιτάζει.

Πείτε χαρούμενα το PI σας όταν ο σκύλος σας αποσπάται ελαφρά. Εάν έχει αναπτύξει ένα CER για τη λέξη, θα κοιτάξει πίσω σας περιμένοντας το ψητό βοδινό. Σε αυτό το σημείο, “σημαδέψτε” τη στιγμή που κοιτάζει πίσω με ένα σήμα κάποιου είδους, όπως το κλικ ενός κλικ ή τη λέξη “Ναι!” και μετά δώστε του πολλά κομμάτια ροστ μοσχάρι στη σειρά. Επαναλάβετε αυτό το βήμα μέχρι ο σκύλος σας να προσανατολίζεται με χαρά και χαρά σε εσάς κάθε φορά που ακούει το PI.

δ) Εξάσκηση γύρω από περισπασμούς.

Ξεκινήστε με εύκολους περισπασμούς, όπως ένα κομμάτι χαρτί ή ένα βαρετό παιχνίδι. Εργαστείτε σταδιακά με πιο δύσκολους περισπασμούς. Για αυτούς τους πραγματικά δύσκολους περισπασμούς, όπως ένας σκίουρος που τρέχει στα δέντρα, ίσως χρειαστεί να εξασκηθείτε πρώτα από απόσταση. Συνεχίστε να ενισχύετε τον σκύλο σας όταν προσανατολίζεται πίσω σε εσάς μέχρι να το κάνει στις περισσότερες περιπτώσεις. Σε εκείνο το σημείο, μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το PI σας για να διακόπτετε το σκυλί σας όταν κάνει κάτι που θα προτιμούσατε να μην το έκανε.

Οι διακόπτες λειτουργούν αυτή τη στιγμή, αλλά δεν διδάσκουν απαραίτητα στον σκύλο σας να μην κάνει τη συμπεριφορά στο μέλλον. Ο διακόπτης είναι μια προσωρινή λύση. Εάν ακολουθείτε με συνέπεια τον διακόπτη σας με ένα σύνθημα για μια εναλλακτική συμπεριφορά, είναι πιο πιθανό να έχετε μακροπρόθεσμη επιτυχία. Για παράδειγμα, εάν το κουτάβι σας αρχίσει να μασάει ένα πόδι τραπεζιού, μπορείτε να πείτε το PI σας και στη συνέχεια να ανακατευθύνετε το κουτάβι σας να μασήσει ένα παιχνίδι.

5. Χρησιμοποιήστε με φειδώ διορθώσεις χωρίς δύναμη.

Ναι, υπάρχουν τρόποι να «διορθώσετε» έναν σκύλο χωρίς να καταφύγετε στον πόνο ή τον εκφοβισμό.

Τα τάιμ άουτ είναι ένα παράδειγμα. Ένα τάιμ άουτ αφαιρεί την ευκαιρία για ενίσχυση. Εάν το κουτάβι σας δαγκώνει το χέρι σας στο παιχνίδι, μπορείτε να «σημαδέψετε» τη στιγμή που τα δόντια αγγίζουν το δέρμα σας με ένα «ωχ» ή άλλο θόρυβο και να σταματήσετε να παίζει για πέντε έως 10 δευτερόλεπτα – και μετά να συνεχίσετε το παιχνίδι. Όταν επαναλαμβάνεται πολλές φορές σε μια συνεδρία παιχνιδιού, το κουτάβι θα πρέπει να καταλάβει ότι τα δόντια του στο δέρμα σας κάνουν το παιχνίδι να σταματήσει – τρομερό! Θα προσπαθήσει να αποφύγει να σας εκστομίσει στο μέλλον για να συνεχίσει το παιχνίδι.

Άλλα παρόμοια διορθωτικά μέτρα περιλαμβάνουν την απομάκρυνση από τον σκύλο σας, την απομάκρυνση των παιχνιδιών ή των λιχουδιών ή την αποτροπή του σκύλου σας από το να ασχοληθεί με μια δραστηριότητα που θα ήθελε να κάνει. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να είναι επιτυχής στο να σταματήσει συμπεριφορές που ενισχύονται από την προσοχή σας.

Τούτου λεχθέντος, ωστόσο, τα χρονικά όρια απαιτούν πολύ καλό συγχρονισμό και πρέπει να χρησιμοποιούνται με συνέπεια. Εάν ο σκύλος σας δεν είναι ξεκάθαρος σχετικά με το τι σταματά το παιχνίδι, για παράδειγμα, μπορεί απλώς να απογοητευτεί και η απογοήτευση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς. Χρησιμοποιήστε τις τεχνικές timeout με φειδώ, αν όχι καθόλου.

Προσαρμόστε το σχέδιο

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα τρία πρώτα βήματα (θέση διαχείρισης, αφαίρεση ενίσχυσης και διδασκαλία μιας εναλλακτικής συμπεριφοράς) θα λειτουργήσουν για να σταματήσουν ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Οι διακόπτες μπορεί να βοηθήσουν σε συμπεριφορές που είναι πιο δύσκολο να διαχειριστούν και τα χρονικά όρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν με φειδώ για συμπεριφορές που ενισχύονται από εσάς.

Λάβετε υπόψη ότι η διακοπή ανεπιθύμητων συμπεριφορών δεν ακολουθεί πάντα μια γραμμική διαδρομή. Μερικές φορές θα χρειαστεί να επαναξιολογήσετε και να επεξεργαστείτε εκ νέου τα προπονητικά σας σχέδια μέχρι να βρείτε τη σωστή φόρμουλα για εσάς και τον σκύλο σας.

Ο Mardi Richmond είναι εκπαιδευτής σκύλων, συγγραφέας και ιδιοκτήτης του Good Dog Santa Cruz, στη Σάντα Κρουζ της Καλιφόρνια.

Σχετικά με τον Συγγραφέα

admin