ΔΑΓΚΩΜΑ & ΓΚΡΥΓΜΑ

Οι Βοηθοί Κτηνιάτρων Μιλούν στην Τουρκία για τα γατάκια

Γραμμένο από admin

Παίζετε με την ιδέα να μοιραστείτε τη ζωή σας με ένα χαριτωμένο και γούνινο γατάκι; Δέστε τη ζώνη ασφαλείας σας – είστε σε μια περιπέτεια! Τα γατάκια είναι ένα πάρτι που περιμένει να συμβεί, το οποίο μπορεί να είναι και διασκεδαστικό και εξαντλητικό.

Οι βοηθοί κτηνιάτρων μιλούν με πολλούς ιδιοκτήτες γάτας για πρώτη φορά και μπορούν να επιβεβαιώσουν τις απολαύσεις και τις παγίδες του ανοίγματος του σπιτιού σας σε μια μελλοντική γάτα. Στο επάγγελμά τους, οι βοηθοί κτηνίατροι έχουν μια σειρά από ιστορίες για γατάκια κάθε μέρα, από το κωμικό έως το καταστροφικό. Καλώς ή κακώς, όμως, η γατούλα δεν διαρκεί πολύ.

Ζυγίστε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να αποκτήσετε ένα γατάκι

Πριν φέρετε αυτή τη μικρή μπάλα χνούδι στο σπίτι, πρέπει να εξετάσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα. Είναι πάντα καλό να μπαίνεις σε αυτά τα πράγματα με τα μάτια ορθάνοιχτα.

Τα πλεονεκτήματα από την πλευρά του γατιού είναι δυνατά και παίζουν με τα συναισθήματά μας.

 • Τα γατάκια είναι αποδεδειγμένα αξιολάτρευτα. Είναι λίγο πολύ γεγονός. Κάτω από το “χαριτωμένο” στο λεξικό θα πρέπει να διαβάσετε: δείτε γατάκια. Μόνο ένας πραγματικός Grinch θα το αρνιόταν αυτό.
 • Τα γατάκια είναι τα πιο διασκεδαστικά πλάσματα στον πλανήτη. Πώς αλλιώς μπορείτε να εξηγήσετε τις εκατομμύρια ώρες που περνούν οι άνθρωποι βλέποντας βίντεο τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;
 • Τα γατάκια δεν χρειάζονται πολλά ακριβά έπιπλα ή παιχνίδια. Θα κοιμούνται σε ένα χάρτινο κουτί στρωμένο με μια παλιά πετσέτα και θα παίζουν με το περιεχόμενο του κάδου ανακύκλωσής σας.

Αυτά τα πλεονεκτήματα είναι δύσκολο να αμφισβητηθούν, αλλά όποιος σκέφτεται να αποκτήσει ένα γατάκι πρέπει να καταλάβει κάθε ένα από τα μειονεκτήματα.

 • Τα γατάκια χρειάζονται συχνές επισκέψεις στον κτηνίατρο κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Όταν αποκτήσετε για πρώτη φορά ένα γατάκι, θα πρέπει να εξεταστεί από κτηνίατρο για τυχόν σημάδια ασθένειας ή παρασίτων. Μια σειρά από τέσσερις εμβολιασμούς πρέπει να προγραμματιστεί κατά τις πρώτες 20 εβδομάδες ενός γατιού. Στη συνέχεια, περίπου έξι μήνες, θα πρέπει να γίνει στείρωση ή στείρωση.
 • Ξέρετε πώς κοιμούνται πάντα οι ενήλικες γάτες; Ναι, τα γατάκια δεν το κάνουν αυτό. Οι νέοι ιδιοκτήτες γατών θα πρέπει να είναι έτοιμοι ώστε ο νέος τους μικρός φίλος να είναι μια μπάλα ενέργειας. Τα γατάκια έχουν συνήθως εκρήξεις ενέργειας και χρειάζονται πολύ χρόνο παιχνιδιού και προσοχή, που χωρίζονται από περίπου μία ώρα ύπνου μεταξύ των παιχνιδιών.
 • Τα γατάκια είναι μικρά αλλά άγρια. Μαθαίνουν τα πάντα για τον νέο τους κόσμο και αν υπάρχει κάτι στο οποίο μπορούν να μπουν, να καταστρέψουν ή να επιτεθούν με τα νεοανακαλυφθέντα νύχια τους, είναι δίκαιο παιχνίδι. Συνδυάζοντας αυτό με το γεγονός ότι τα γατάκια «δεν φοβούνται» σημαίνει ότι οι νέοι γονείς γάτας θα πρέπει να είναι έτοιμοι να παρακολουθούν και να προστατεύουν το περίεργο μωρό τους ανά πάσα στιγμή.
 • Τα γατάκια έχουν ευαίσθητο στομάχι και μπορεί να είναι επιρρεπή σε διάρροια.
 • Η οδοντοφυΐα συμβαίνει από περίπου 3 έως 6 μηνών καθώς τα γατάκια χάνουν τα μωρά τους και αποκτούν τα ενήλικα δόντια τους.
 • Όπως όλες οι γάτες, τα γατάκια πρέπει να ακονίσουν τα νύχια τους. Και θα το κάνουν. Σε οτιδήποτε.
 • Τα γατάκια και τα μικρά παιδιά δεν είναι υπέροχο ζευγάρι.
 • Ορισμένες ράτσες γατών έχουν υψηλότερη συντήρηση από άλλες και απαιτούν συχνή περιποίηση. Φροντίστε να κάνετε τα μαθήματά σας και σκεφτείτε εάν έχετε χρόνο να αφιερώσετε στην περιποίηση της γάτας σας εάν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αφαιρέσετε μακριά γούνα ή να κάνετε εβδομαδιαίο μπάνιο για άτριχες γάτες.

Είναι καλύτερο να υιοθετήσετε μια ενήλικη γάτα;

Εάν είστε εντάξει να περάσετε μερικούς μήνες από τη ζωή σας με μια αιλουροειδές εκδοχή του διαβόλου της Τασμανίας από ένα κινούμενο σχέδιο του Looney Toons, η ιδιοκτησία γατούλα μπορεί να είναι για εσάς. Διαφορετικά, εδώ είναι μερικοί λόγοι για να σκεφτείτε να παρακάμψετε τις αηδίες και να υιοθετήσετε μια πλήρη γάτα.

 • Οι μεγαλωμένες γάτες θα συνεχίσουν να παίζουν, αλλά ως επί το πλείστον είναι αρκετά ψυχρές.
 • Το να χαϊδεύετε την ενήλικη γάτα σας έχει οφέλη για την υγεία, όπως μείωση της μοναξιάς και μείωση του άγχους. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι οι ιδιοκτήτες γατών παρουσιάζουν καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία.
 • Μια ενήλικη γάτα είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητο ζώο και δεν απαιτεί μεγάλη χρονική δέσμευση, αν και θα χρειαστεί ακόμα τις βασικές απαιτήσεις όπως τροφή, νερό, προσοχή και κτηνιατρικές επισκέψεις.
 • Οι μεγαλύτερες γάτες καθαρίζονται καλύτερα. Τείνουν επίσης να έχουν πιο καθαρές συνήθειες «μπάνιου» από τα γατάκια.
 • Εάν έχετε παιδιά στο σπίτι, οι ενήλικες γάτες ταιριάζουν καλύτερα. Πιο ευαίσθητα από τις ώριμες γάτες, τα γατάκια μπορούν εύκολα να τραυματιστούν όταν ένα παιδί παίζει πολύ τραχιά ή τα πατήσει. Οι ενήλικες γάτες είναι σωματικά πιο δυνατές και ικανές να αντέχουν την προσοχή ενθουσιωδών παιδιών. Είναι επίσης πιο ικανοί στη φυγή για να σώσουν τη ζωή τους.
 • Τα καταφύγια ζώων δυσκολεύονται να υιοθετήσουν ενήλικες γάτες σε αντίθεση με τα γατάκια, επομένως το να δώσουμε ένα σπίτι σε μια γάτα που μεγαλώνει ικανοποιεί μια μεγαλύτερη ανάγκη.

Να είστε προετοιμασμένοι για οτιδήποτε

Και με οτιδήποτε, εννοούμε Οτιδήποτε. Αλλά αν είστε δεσμευμένοι και αποφασισμένοι να αποκτήσετε ένα γατάκι, πρέπει να είστε προετοιμασμένοι. Εάν πιστεύετε ότι η προστασία του μωρού ενός σπιτιού είναι δύσκολη, απλώς προσπαθήστε να προβλέψετε το πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα γατάκι.

 • Εάν είναι σπάσιμο και μπορεί να κοπεί από ένα ράφι ή τραπέζι, θα είναι.
 • Αν είναι κρεμαστό κουρτίνα, κάλυμμα ή τραπεζομάντιλο, θα τεμαχιστεί καθώς το γατάκι σκαρφαλώνει.
 • Αν είναι σε έναν ακάλυπτο κάδο απορριμμάτων, είναι δίκαιο παιχνίδι.

Η παραπάνω λίστα εστιάζει πραγματικά μόνο σε πράγματα που είναι περισσότερο άβολα παρά επικίνδυνα. Υπάρχει μια εντελώς άλλη λίστα απειλητικών για τη ζωή κινδύνων που θα μπορούσαν να βλάψουν σοβαρά ένα γατάκι.

 • Ένα ανοιχτό παράθυρο ή πόρτα προσκαλεί απόδραση.
 • Όπως τα ανθρώπινα μωρά, τα γατάκια θα βάλουν οτιδήποτε στο στόμα τους. Μερικές φορές αυτό απαιτεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ενός επικίνδυνου αντικειμένου από τα έντερα του ζώου.
 • Τα γατάκια μπορούν να βρουν το δρόμο τους σε ψηλούς, μικρούς χώρους ή τρύπες και να μην μπορούν να ξεφύγουν. Αυτό περιλαμβάνει το σφίξιμο πίσω από έπιπλα ή μεγάλες επικίνδυνες συσκευές.
 • Τα τυφλά κορδόνια είναι μια ακαταμάχητη πρόσκληση για παιχνίδι και επίσης ένας κίνδυνος στραγγαλισμού.
 • Το νήμα, το κορδόνι και η κορδέλα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε περίπτωση κατάποσης.
 • Τα καπάκια της τουαλέτας άφησαν τα γατάκια στον πειρασμό να πιουν. Πολύ μικρά γατάκια έχουν πνιγεί πέφτοντας μέσα.
 • Οι πόρτες του στεγνωτηρίου και τα καπάκια του πλυντηρίου πρέπει να μένουν πάντα κλειστά για να αποφευχθεί η παγίδευση ενός γατάκι.
 • Τα γατάκια θα μασήσουν τα φυτά εσωτερικού χώρου σας. Ξέρετε ποια είναι δηλητηριώδη;
 • Οι παγίδες μυρμηγκιών πρέπει να φύγουν. Οποιοδήποτε φυτοφάρμακο, που χρησιμοποιείται μέσα ή έξω από το σπίτι σας, θα πρέπει να είναι φιλικό προς τα ζώα.

Πραγματικά, τα γατάκια χρειάζονται και τις εννέα της ζωής τους για να ενηλικιωθούν. Τα καλά νέα είναι ότι οι γάτες είναι αρκετά έξυπνες και μπορούν να εκπαιδευτούν.

Πάρε δύο?

Όσο τρελό κι αν ακούγεται αυτό, η υιοθεσία δύο γατών μπορεί να είναι καλύτερη από την υιοθεσία μόνο ενός. Αντί να έχουν διπλό πρόβλημα, δύο γατάκια θα διασκεδάσουν το ένα το άλλο και θα είναι λιγότερο πιθανό να μπουν σε αταξίες από πλήξη. Δεδομένου ότι θα έχουν ο ένας τον άλλον για να συναναστρέφονται και να μαθαίνουν, θα απαιτηθεί λιγότερος χρόνος και προσπάθεια από την πλευρά σας.

Τα γατάκια που είναι αδέρφια ή που έχουν γίνει «φίλοι» (γνωστοί και ως δεσμοί) σε ένα καταφύγιο θα βοηθήσουν το ένα το άλλο να μεταβούν σε ένα νέο σπίτι. Και τα γατάκια που θα υιοθετηθούν μαζί θα δεθούν για μια ζωή. Αν νομίζετε ότι τελικά θέλετε να έχετε δύο γάτες, είναι πολύ καλύτερο να προχωρήσετε και να υιοθετήσετε δύο γατάκια ταυτόχρονα. Το να παρουσιάσετε ένα γατάκι ή μια νέα ενήλικη γάτα σε μια γάτα που είναι στο σπίτι σας για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι ένα πιο δύσκολο σενάριο. Εάν έχετε ήδη μια ενήλικη γάτα στο σπίτι που έχει καθιερώσει την ιεραρχία της, θα χρειαστεί να κάνετε την έρευνά σας για το πώς να εισάγετε κατάλληλα, με ασφάλεια και αργά το νέο γατάκι στο περιβάλλον του σπιτιού.

Απολαύστε τη βόλτα!

Αν έχετε διαβάσει μέχρι εδώ και δεν έχετε αποθαρρυνθεί, βγείτε έξω και βρείτε το γατάκι σας και απολαύστε τη βόλτα! Το γατάκι που φέρνετε τώρα στο σπίτι σας θα γίνει ένας υπέροχος σύντροφος που θα σας συνοδεύει στα σκαμπανεβάσματα της ζωής για τα επόμενα χρόνια. Η προσπάθεια αξίζει την ανταμοιβή, αλλά η υπομονή και η κατανόηση θα βοηθήσουν. Το να έχετε γάτες ως μέρος της οικογένειάς σας μπορεί να είναι αστείο, ικανοποιητικό και υπέροχο για όλους τους ενδιαφερόμενους. Στην πραγματικότητα, μια σχέση αιλουροειδούς/ανθρώπου μπορεί να εξελιχθεί σε μια όμορφη φιλία!

Σχετικά με τον Συγγραφέα

admin