ΚΟΝΣΕΡΒΑ ΤΡΟΦΗ ΣΚΥΛΙΩΝ

Η ρωσική βιομηχανία τροφών για κατοικίδια αντιμετωπίζει την καταιγίδα κυρώσεων

Γραμμένο από admin

Η Ρωσία παρουσίασε διακυμάνσεις τιμών στην αγορά τροφών για κατοικίδια το 2022 λόγω διαταραχών στον εφοδιασμό, χάους εφοδιαστικής και πανικού, αλλά η κατάσταση στην αγορά ηρέμησε πιο κοντά στο τέλος του έτους, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.

Το 2022, η Ρωσία εισήγαγε 122.528 τόνους τροφών για ζώα συντροφιάς, σχεδόν το ένα τέταρτο λιγότερο από πέρυσι, υπολόγισε η ρωσική κτηνιατρική υπηρεσία Rosselhoznadzor, προσθέτοντας ότι δεδομένου ότι η ετήσια ζήτηση στην αγορά υπολογίζεται σε 1 έως 1,3 εκατομμύρια τόνους, οι εισαγωγές δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στην αγορά στο σύνολό της.

Προτού οι κυρώσεις διώξουν ορισμένα δυτικά εμπορικά σήματα από τη χώρα, τα ρωσικά εργοστάσια τροφών για κατοικίδια παρήγαγαν μόνο τροφές για κατοικίδια ζώα οικονομικής και μεσαίας τιμής, ενώ τα ολιστικά και κορυφαία προϊόντα πρώτης κατηγορίας εισάγονταν κυρίως, είπε η Rosselhoznadzor. Αυτή η κατάσταση έχει αλλάξει, με αρκετά νέα εργοστάσια τροφών για ζώα συντροφιάς που εγκαινιάζονται στην Περιφέρεια της Μόσχας και στην Περιφέρεια Belgorod. Περισσότερα είναι στα σκαριά σε άλλες περιοχές, είπε ο κτηνιατρικός οργανισμός.

Η Rosselhoznadzor τόνισε επίσης ότι αναμένει ότι οι Ρώσοι κατασκευαστές τροφών για ζώα συντροφιάς, κάποια στιγμή, μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως στην εγχώρια ζήτηση για ολιστική και υψηλής ποιότητας τροφή για κατοικίδια.

Οι κτηνιατρικοί περιορισμοί είναι εδώ για να μείνουν

Επί του παρόντος, η Ρωσία εισάγει τροφές για κατοικίδια από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Αυστρία, την Ουγγαρία, τη Σερβία και την Κίνα, τα κράτη μέλη της Ένωσης Ευρασίας και ορισμένες άλλες χώρες. Από τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο – τις χώρες έναντι των οποίων η Rosselhozndzor εισήγαγε περιορισμούς το 2020-2021 για κτηνιατρικά ζητήματα – επί του παρόντος, επιτρέπεται σε 28 εταιρείες να εξάγουν τροφές για κατοικίδια στη Ρωσία.

Πέρυσι, η Rosselhoznadzor δεν απαγόρευε σημαντικά τις δυτικές τροφές για ζώα συντροφιάς, επικαλούμενη ανησυχίες για απάτες για γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και παραγωγή, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά αξιωματούχοι της υπηρεσίας έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι αυτά τα προβλήματα με τις εισαγόμενες τροφές για κατοικίδια παρέμειναν. Σε μια δήλωση του Φεβρουαρίου 2023, η Rosselhoznadzor είπε ότι η υπηρεσία ανακαλύπτει συνεχώς την παρουσία ΓΤΟ και συστατικών που δεν αναφέρονται στην ετικέτα στο περιεχόμενο των προϊόντων.

Αναγκαστική μετάβαση σε ρωσικές μάρκες τροφών για κατοικίδια

Οι δυτικές τροφές για κατοικίδια παραμένουν σε υψηλή ζήτηση μεταξύ των Ρώσων ιδιοκτητών κατοικίδιων, αν και ορισμένοι καταναλωτές πρέπει να στραφούν σε ρωσικά προϊόντα επειδή ορισμένες από τις αγαπημένες τους μάρκες αποχώρησαν από τη Ρωσία ή έγιναν πολύ ακριβές.

Μια έρευνα από τον εξειδικευμένο ρωσικό λιανοπωλητή τροφών για κατοικίδια Cheryre Lapy έδειξε ότι σχεδόν το ένα τρίτο των Ρώσων πελατών ήταν πρόθυμοι να αγοράσουν εισαγόμενες τροφές για κατοικίδια, αλλά έπρεπε να στραφούν σε εγχώριες προσφορές. Επί του παρόντος, το 57,2% των Ρώσων γονέων για κατοικίδια αγοράζουν τοπικά παρασκευασμένες τροφές για κατοικίδια. Αυτό είναι πιθανότατα το υψηλότερο ποσοστό ποτέ. Γενικά, οι κυρώσεις άνοιξαν «ένα παράθυρο ευκαιριών» για τους Ρώσους κατασκευαστές τροφών για κατοικίδια, είπε η Cheryre Lapy.

Στην κορύφωση της κρίσης, όταν οι κυρώσεις διέκοψαν τις αλυσίδες εφοδιασμού, η τιμή ορισμένων εισαγόμενων εμπορικών σημάτων τροφών για ζώα συντροφιάς στη Ρωσία διπλασιάστηκε ή και τριπλασιάστηκε. Ωστόσο, στα τέλη του 2022, οι αλυσίδες logistics ανακατασκευάστηκαν σε μεγάλο βαθμό και η κατάσταση διευθετήθηκε. Η ρωσική κρατική στατιστική υπηρεσία Rosstate υπολόγισε ότι η μέση τιμή ξηρής τροφής για κατοικίδια στη Ρωσία στα τέλη του 2022 ήταν 312 ρούβλια (4,8 δολάρια ΗΠΑ) ανά κιλό, 32% υψηλότερη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Νέο παράδειγμα ανάπτυξης τροφών για κατοικίδια

Πριν από την τρέχουσα κρίση, οι ρωσικές ικανότητες παραγωγής τροφών για ζώα συντροφιάς άφηναν πολλά να είναι επιθυμητά. «Βασικά, είχαμε τοπική παραγωγή των παγκόσμιων εμπορικών σημάτων, Mars και Nestle, που θεωρούνταν ρωσική, και όλα τα άλλα ήταν σε πολύ φτωχό επίπεδο, μέχρι την παραγωγή τροφίμων από τα υπολείμματα ενός ακατανόητου», δήλωσε η Tatyana Kolchanova, πρόεδρος. της Ρωσικής Ένωσης Zoobusiness. Πέρυσι, ωστόσο, ξένες εταιρείες σταμάτησαν τα αναπτυξιακά τους σχέδια στη Ρωσία. Για παράδειγμα, τον Νοέμβριο του 2022, η Nestle ανέβαλε την κατασκευή του εργοστασίου τροφών για κατοικίδια στο Νοβοσιμπίρσκ στη Σιβηρία για 10,5 δισεκατομμύρια ρούβλια (165 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ).

Η Κολτσάνοβα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι Ρώσοι παραγωγοί τροφών για ζώα συντροφιάς θα επωφεληθούν από την απόφαση ξένων εταιρειών να αναστείλουν τις επενδύσεις για την επέκταση των τοπικών παραγωγικών τους περιουσιακών στοιχείων. «Αλλά υπάρχουν αρκετές δυσκολίες. Όλος ο εξοπλισμός είναι εισαγόμενος», είπε. «Επιπλέον, δεν είχαμε ακόμη τις δικές μας συνταγές ή ακόμη και τεχνολόγους που θα μπορούσαν να αναπτύξουν όλα αυτά. Κατά κανόνα, όταν χτίστηκε ένα εργοστάσιο τροφών για κατοικίδια, ξένοι ειδικοί καλούνταν ειδικά για να βοηθήσουν στη δημιουργία της παραγωγής». Πρόσθεσε ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη εργατικού δυναμικού στη βιομηχανία, καθώς στη Ρωσία κανένα ινστιτούτο δεν προετοιμάζει ειδικούς στην παραγωγή τροφών για κατοικίδια, οι οποίες έχουν εξαιρετικά υψηλή ζήτηση αυτές τις μέρες.

Τέλος, η Kolchanova είπε ότι μια πρωτοβουλία αντικατάστασης εισαγωγών στη ρωσική βιομηχανία τροφών για ζώα συντροφιάς δεν είναι καθόλου επιλέξιμη για καμία κρατική ενίσχυση, παρά τις προσπάθειες της βιομηχανικής κοινότητας να παροτρύνει τις αρχές να επεκτείνουν τα προγράμματα στήριξης που έχουν εγκριθεί για γεωργικές εταιρείες σε επιχειρήσεις τροφών για ζώα συντροφιάς.

Ο Vorotnikov είναι ένας δημοσιογράφος με έδρα τη Γεωργία που καλύπτει τις αγορές τροφών και ζωοτροφών για κατοικίδια.

Σχετικά με τον Συγγραφέα

admin