ΚΟΝΣΕΡΒΑ ΤΡΟΦΗ ΣΚΥΛΙΩΝ σκυλοτροφή

Η μυκοτοξίνη στις τροφές για ζώα συντροφιάς πιθανότατα προκάλεσε ασθένειες γατών στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2021

Γραμμένο από admin

Τα μολυσμένα με μυκοτοξίνες συστατικά τροφών για γάτες μπορεί να προκάλεσαν το κύμα πανκυτταροπενίας των αιλουροειδών το 2021 που σκότωσε περισσότερες από 350 γάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ιατρικοί ερευνητές στο Royal Veterinary College ανέλυσαν 544 διατροφικά ιστορικά γατών με σοβαρή πανκυτταροπενία. Πεντακόσιες από τις γάτες είχαν φάει μία από τις τρεις μάρκες που συμμετείχαν σε μια ανάκληση τον Ιούνιο του 2021.

Στο Journal of Veterinary Internal Medicine, οι ερευνητές σημείωσαν ότι δεν τους έλειπαν ορισμένα δεδομένα δοκιμών που θα μπορούσαν να παρέχουν μια οριστική σύνδεση μεταξύ των συστατικών της τροφής για γάτες και της αύξησης της πανκυτταροπενίας. Ωστόσο, οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι οι τοξίνες στις τροφές για γάτες προκάλεσαν πολλές από τις περιπτώσεις πανκυτταροπενίας.

«Ωστόσο, οι ομοιότητες στην κλινική παρουσίαση και τα κλινικοπαθολογικά ευρήματα, ιδίως τα ευρήματα της εξέτασης μυελού των οστών σε σύγκριση με άλλα είδη και οι αναφερόμενες μελέτες σε γάτες, καθώς και ο αποκλεισμός άλλων προηγουμένως τεκμηριωμένων αιτιών, καθιστούν πιθανή αιτιολογική σύνδεση και οι κτηνίατροι θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο πρόκλησης μυκοτοξίνης από τη διατροφή. Τοξίκωση μυελού ως πιθανή υποκείμενη αιτία σε γάτες που παρουσιάζουν πανκυτταροπενία…

«Οι δίαιτες που σχετίζονται με το ξέσπασμα της πανκυτταροπενίας σε γάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο περιείχαν όλες νιφάδες πατάτας που, σε αυτό το σενάριο, πιστεύεται ότι ήταν η πιθανή πηγή μυκοτοξίνης».

Τα δείγματα τροφής για γάτες που ανακαλούνται διατηρούσαν συγκεντρώσεις τοξικών μυκοτοξινών τριχοθεκενίου T-2/HT-2 σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά που συνέστησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ τα δείγματα ελέγχου δεν περιείχαν καμία.

«Η τριχοθεκενική μυκοτοξίνη διακετοξυσκιρπενόλη (DAS) ήταν ανιχνεύσιμη σε όλα τα δείγματα δίαιτας που ανακλήθηκαν αλλά όχι σε κανένα δείγμα ελέγχου», έγραψαν.

Ιστορικό πανκυτταροπενίας, μυκοτοξινών και τροφής για γάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τον Ιούνιο του 2021, η Fold Hill Foods ανακάλεσε ξηρές, υποαλλεργικές τροφές για γάτες που κατασκευάζει για διάφορες μάρκες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου συμβούλεψε τους ιδιοκτήτες γατών να μην ταΐζουν τα κατοικίδιά τους με αυτά τα προϊόντα που ανακαλούνται λόγω συσχέτισης με μια σπάνια ασθένεια του αίματος. Από τον Απρίλιο, ο οργανισμός είχε λάβει περισσότερες από 130 αναφορές για πανκυτταροπενία αιλουροειδών, μια κατάσταση κατά την οποία ο αριθμός των αιμοσφαιρίων (ερυθρά, λευκά και αιμοπετάλια) μειώνεται γρήγορα, προκαλώντας σοβαρές ασθένειες.

Τον Αύγουστο του 2021, μια έρευνα από την Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων δεν βρήκε αιτιολογική σύνδεση μεταξύ ορισμένων τροφών για γάτες και μεγαλύτερης πανκυτταροπενίας των αιλουροειδών. Ωστόσο, η έρευνα εντόπισε υψηλά επίπεδα μυκοτοξινών στην τροφή για γάτες.

«Αυτό περιλαμβάνει συγκεκριμένες ενώσεις γνωστές ως T2 και HT2…» έγραψαν αξιωματούχοι της υπηρεσίας σε ένα δελτίο τύπου. «Δεν έχει τεκμηριωθεί αιτιολογική σχέση μεταξύ της πανκυτταροπενίας και των προϊόντων τροφής για γάτες που ανακαλούνται».

Σχετικά με τον Συγγραφέα

admin