ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΚΥΛΩΝ ΑΡΧΑΡΩΝ ΠΡΟΗΓΜΕΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Διδάσκοντας τον σκύλο σας να αναπνέει ήρεμα

Γραμμένο από admin

Η ψυχολόγος του ραδιοφωνικού talk show Dr. Joy Browne προσφέρει στους ακροατές της μια τεχνική «Square Breathing» που μειώνει το άγχος. Για να χαλαρώσετε πριν ή κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε εμπειρίας που μπορεί να προκαλέσει άγχος, δοκιμάστε την τετράγωνη αναπνοή: εισπνεύστε μέχρι το τέσσερα, κρατήστε το μέχρι το τέσσερα, εκπνεύστε μέχρι το τέσσερα και κρατήστε το για τέσσερα. Με την εξάσκηση, μπορείτε να αυξήσετε κάθε πλευρά του “τετράγωνου” σε οκτώ ή ακόμα και 20. Όσο μεγαλύτερη είναι η καταμέτρηση, τόσο πιο αργή και πιο ήρεμη η αναπνοή.

Εξασκηθείτε στην ήρεμη αναπνοή με τον σκύλο σας

288

Εν τω μεταξύ, η Dr. Karen Overall, κτηνίατρος συμπεριφοριστής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, διδάσκει παρόμοια συμπεριφορά για κυνόδοντες που έχουν στρες. Το να διδάξουμε έναν σκύλο να παίρνει μια ανάσα λειτουργεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που κάνει και για εμάς. Η πρόσληψη μιας βαθιάς αναπνοής δίνει και στα δύο είδη την ευκαιρία να πάρουν οξυγόνο και να σταματήσουν αρκετά ώστε ο εγκέφαλός μας να αρχίσει να λειτουργεί αντί να αντιδρά.

(Σημείωση του συντάκτη: Ο Dr. Overall μιλάει και για το ότι ζητάει από τον σκύλο να «κρατήσει την αναπνοή του» και να «αναπνεύσει». Προφανώς, δεν μπορεί να κάνει και τα δύο ταυτόχρονα. Όταν σταματά να λαχανιάζει και κλείνει το στόμα του, είναι « κρατώντας την αναπνοή του.» Στη συνέχεια, όταν βλέπετε τα ρουθούνια του να φουντώνουν, αναπνέει. Και τα δύο βοηθούν στο να σταματήσει το λαχάνιασμα του, επιβραδύνουν τον ρυθμό της αναπνοής του και μειώνουν το άγχος του.)

Σύμφωνα με συνολικά:

«Οι σκύλοι, όπως και οι άνθρωποι, δεν μπορούν να μάθουν νέες συμπεριφορές εάν είναι στενοχωρημένοι. Στην πραγματικότητα, όλοι παράγουμε καλύτερα τις απαραίτητες χημικές ουσίες του εγκεφάλου για να δημιουργήσουμε μόνιμη μνήμη, εάν είμαστε αρκετά προσεκτικοί ώστε να παρακολουθούμε προσεκτικά, αλλά όχι τόσο προσεκτικοί ώστε να ανησυχούμε υπερβολικά. Τα περισσότερα σκυλιά για τα οποία ανησυχούν οι πελάτες ή/και που έχουν πραγματικά παθολογική συμπεριφορά δεν είναι αρκετά ήρεμα για να μάθουν και να χρησιμοποιήσουν νέες πληροφορίες, ειδικά εάν μέρος αυτών των πληροφοριών μαθαίνει να είναι ήρεμο.

«Ο καρδιακός ρυθμός, η προσοχή και ο αναπνευστικός ρυθμός είναι όλα συνδεδεμένα. Αν μπορούμε να διδάξουμε έναν άνθρωπο ή έναν σκύλο να παίρνει πιο αργές, βαθύτερες αναπνοές, χαλαρώνουν, μειώνονται οι καρδιακοί παλμοί και μπορούν να είναι πιο προσεκτικοί στο να εστιάζουν στην εργασία που έχουν. Όλες αυτές οι αποκρίσεις συνδέονται με αλλαγές στα ορμονικά και άλλα χημικά σήματα που μετατοπίζουν την αντιδραστικότητα του εγκεφάλου και του σώματος από ένα σύστημα έτοιμο να δράσει σε μια απειλή σε ένα έτοιμο να επικεντρωθεί στη μάθηση και όχι στην αντίδραση.

«Το πρώτο βήμα για τα σκυλιά είναι να τους μάθουν να κρατούν την αναπνοή τους ως τρόπο να μάθουν να αναπνέουν βαθιά και να εστιάζουν, ως εξής:

1. Ξεκινήστε να διδάσκετε τον σκύλο να παίρνει μια βαθιά ανάσα ζητώντας από τον σκύλο να καθίσει και να σας «κοιτάξει» για μια λιχουδιά φαγητού που κρατάτε κοντά στα μάτια σας.

2. Στη συνέχεια, μετακινήστε γρήγορα τη λιχουδιά από τα μάτια σας σε ένα σημείο λίγα εκατοστά μπροστά από τη μύτη του σκύλου, χωρίς να δώσετε τη λιχουδιά. Πείτε τη λέξη «ανπνεύστε». Παρακολουθήστε προσεκτικά εδώ για να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος παραμένει ήρεμος. Εάν ο σκύλος γίνει πιο ταραγμένος, θα επωφεληθείτε από τη συνεργασία με έναν εκπαιδευμένο, πιστοποιημένο εκπαιδευτή σκύλων ή εκπαιδευμένο επαγγελματία κτηνίατρο που μπορεί να σας βοηθήσει να απευαισθητοποιήσετε τον σκύλο στην τροφή που κινείται προς τη μύτη του.

3. Τα ρουθούνια του σκύλου συνήθως φουντώνουν καθώς μυρίζει τη λιχουδιά και επειδή δεν μπορεί να μυρίσει κάτι και να λαχανιάσει ταυτόχρονα, ο σκύλος θα κρατήσει την αναπνοή του.

4. Μόλις δείτε ότι ο σκύλος έχει κρατήσει την αναπνοή του και/ή άνοιξε τα ρουθούνια του, δώστε αμέσως τη λιχουδιά και επαινέστε το σκυλί σας.

5. Εξασκηθείτε για λίγα λεπτά μέχρι να βεβαιωθείτε ότι ξέρετε τι ψάχνετε και ότι ο σκύλος σας σας το δίνει. Μπορεί να είναι δύσκολο να δεις φωτοβολίδες ρουθούνι σε σκύλους με μελαχρινό πρόσωπο, αλλά μόλις μάθεις πώς μοιάζει το ρουθούνι στον σκύλο σου, θα το καταλάβεις.

6. Καθώς ο σκύλος σας ανταποκρίνεται καλύτερα στο αίτημα «αναπνοή», αρχίστε να καθυστερείτε την παράδοση της λιχουδιάς μερικά δευτερόλεπτα τη φορά.

7. Σε λίγο θα έχετε έναν σκύλο που κρατά την αναπνοή του και επιβραδύνει την καρδιά και τον αναπνευστικό του ρυθμό, και έτσι γίνεται πιο συγκεντρωμένος και χαλαρός. Εάν επιβραβεύετε μόνο τις πιο συγκεντρωμένες και χαλαρές καταστάσεις, ο σκύλος σας θα προχωρήσει καλά.

«Συνήθως δεν χρειάζονται περισσότερα από πέντε λεπτά για να μάθεις έναν σκύλο να κρατά την αναπνοή του, ακόμα κι αν ο σκύλος είναι πολύ τριχωτός ή η μύτη του είναι σκοτεινή, δυσκολεύοντας τη μύτη, αλλά μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να το αναγνωρίσεις και ενθαρρύνουν τη συμπεριφορά. Θα χρειαστεί να είστε παρατηρητικοί και γρήγοροι και να μην καθυστερείτε να παρουσιάζετε το φαγητό ως οσφρητικό ερέθισμα».

Σχετικά με τον Συγγραφέα

admin